Hodnocení 17. listopadu

Máme dnešní systém vnímat jako z poloviny špatný nebo z poloviny dobrý?  Jak hodnotit posledních 26 let? 

Včera to byl průvan, politici se míhali v mediích jako apoštolové na pražském orloji, demonstrovalo se, zaznívali zajímavé řeči i naprosté blbiny, tu se křičelo „Sláva tomu“ jinde „Hanba tomu“.  Jeden z politiků řekl: „Sametová revoluce nesplnila očekávání všech lidí.“

 

Zhodnoťme tedy 17. listopad a následné roky.

 

V podstatě je to prima. Až na pár věcí.

 

Máme svobodu slova, vyjadřování, myšlení, demonstrací.

Můžeme cestovat kamkoliv a můžeme se zapojit kdekoliv v celém světě, od dovolených, přes studium, po práci, důchod.

Máme celkem dobrý tržní mechanismus.

Máme v něm hromady pracovitých lidí – od vědců po dojičky, od podnikatelů po dělníky v montovnách.

Máme celkem kvalitní demokratické instituce a mechanismy (co by za naši kvalitu dali lidi od Ruska, přes Severní Koreu, po značnou část afriky či islámského světa).

Máme kvalitní zdravotnictví a několik dalších státních služeb, či veřejných statků.

Školství, které se také občas chválí, ale není moc dobré, je spíše podprůměrné.

 

A teď ty nedostatky.  

Největší chybou je nedostatečné vyrovnání s komunismem a komunisty. Umíte si představit, že by někdo chodil s hákovým křížem na demonstraci? Ale srp, kladivo, rudé hvězdy jsou možné. Kontrolní otázka – kolik lidí zahubil nacismus, kolik sovětský bolševismus a kolik čínský bolševismus?

Měli jsme tu trávu tenkrát nechat trochu vyrůst. Měla se komunistická strana zakázat a jejích členům bývalým i stávajícím zakázat kandidovat do zastupitelských orgánů – alespoň do Parlamentu a krajských zastupitelstev. V komunální politice nechť si vykřikují své hesla. Nemuselo by podobné omezení býti na trvalo, postačilo by na 10 či 20 let. Asi by se nám bez nich žilo lépe. Pojďme si to spočítat.

Prezident – bývalý člen KSČ (1968 až 1970). Předseda senátu – člen KSČ (1979 až 1989). Předseda ústavního soudu – člen KSČ (1966 až 1969). Kdo spočítáte členy vlády a jejich členství v KSČ? A hejtmany – bývalé bolševiky?

Ale nezoufejme, i když to nejsou moji koníci, tak předseda poslanecké sněmovny – příliš mladý na členství v KSČ, předseda vlády – také příliš mladý. A ještě šéf centrální banky – příliš mladý (a toho do své stáje oblíbených koní rád zařadím).

Také restituce se příliš nepovedla, spěchalo se, napsal špatný zákon a výsledkem je, že pro řadu restituentů se restituční zákony staly posledním znárodňovacím dekretem.

Nemáme pravidla pro impeachment – odvolání prezidenta. A řadu podobných pravidel pro vyvážení moci.

Máme přerostlé výhody poslanců, senátorů, členů vády, a řad dalších účastníků politického života.

A to ještě netušíme co se děje na krajích, to bude masakr, až to se to provalí, kam se hrabe Rath se sedmičkou.

 

Ale pojďme dál.

Daňový systém – velmi špatný, nespravedlivý, drtící především ty co pracují (spočítejte si daňové zatížení jednotlivých druhů – práce, kapitálu, majetku).

Sociální přerozdělování – velmi špatné. Ve skutečnosti jde o systém, který je výhodný pro politiky, bohaté a ty, kteří žijí z dotací. Je světovým marketinkovým úspěchem, že takto mizerný systém umí sociální demokracie prodat, jako výhodný pro „chudé lidi“.

Důchodový systém – velmi špatný, v podstatě se jedná o trochu upravený systém nastavený komunisty v r. 1953, kdy došlo k tzv. „měně“, čili zabavení důchodových fondů, a umělému snížení koupěschopnosti obyvatel (neb hospodářství zkrachovalo po pouhých 5 letech plánovaného hospodářství).

Korupce – největší problém, důvod ztráty důvěry lidí v demokratický systém. Mohutný růst nastartoval již v polovině 90-tých let, kdy ODS zjistila, že neexistuje veřejná kontrola a pustila se do díla. Po několika letech byla korupce posílena opoziční smlouvou. Od té doby je to masakr a marast.

 

Nyní je tedy problém, zda je sklenice poloprázdná či poloplná, čili zda je to z poloviny špatný systém či z poloviny dobrý systém, stále nevyřešený.

 

A nakonec dobrý žert pro pražskou kavárnu:

Je to hrozné. HROZNÉ!
Byla pošpiněna a pošlapána čest a vážnost prezidentského úřadu. Pražský hrad byl zneuctěn! Takovou ostudu naše země ještě nezažila, je to poplivání tisícileté tradice českých králů!
A teď tam ještě ke všemu někdo pověsil ty trenky. 

Autor: Aleš Müller | středa 18.11.2015 7:42 | karma článku: 9,86 | přečteno: 394x
  • Další články autora

Aleš Müller

Politické pitomosti kolem nás

13.6.2018 v 15:45 | Karma: 26,54

Aleš Müller

O Czexitu s černým humorem

7.2.2018 v 10:55 | Karma: 24,31

Aleš Müller

Praha Brno po D1, s humorem

26.10.2017 v 16:51 | Karma: 22,96

Aleš Müller

EET - mizerné technické provedení

7.11.2016 v 12:19 | Karma: 33,58

Aleš Müller

Taxikáři blokují magistrálu

8.2.2016 v 11:58 | Karma: 19,24

Aleš Müller

Ministerstvo švihlé chůze

7.1.2016 v 8:18 | Karma: 16,83

Aleš Müller

Studénka - symbol politiky

11.8.2015 v 9:48 | Karma: 18,26

Aleš Müller

Řecko a Česko - stejná cesta

20.7.2015 v 8:07 | Karma: 22,72

Aleš Müller

Ze života ženatého muže

26.6.2015 v 8:34 | Karma: 6,04
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Muž vyššího věku (Nerudu již oslovovali velebný kmete). Živnostník, účetní, poradce. Manažer neziskové organizace s dlouholetou tradicí. 

Seznam rubrik