Řekové v referendu rozhodli, jak by rozhodli voliči ve státech eurozóny?

Referendum v Řecku dopadlo podle předpokladů - řečtí občané odmítli návrhy troiky. Řekové (či Řeci?) prostě mají plné zuby uskrovňování, reforem, tlaku nepříjemných politiků a bankéřů a chtějí o svém osudu rozhodnout sami. 

První co rozumného pozorovatele napadne – klidně si dělejte co chcete, ale nechtějte další půjčky a ty staré vracejte podle splátkového kalendáře. Byly to Vaše, také demokraticky, zvolené vlády, které Vás zadlužily. No jo, ale o tom není řeč. Řecko říká – my platit nebudeme, vy nám půjčete a my si uděláme reformy podle toho, jak chceme.

Zajímavé by bylo tedy vypsat v zemích eurozóny referendum – jste pro odpuštění dluhů Řecku? Je skoro jisté, že by dopadlo s ještě větším NE.

Co se v Řeckem tedy dá dělat?  Před Řeky, státy eurozóny, mezinárodním měnovým fondem jsou jen dvě cesty.

První je pokračovat v reformách tak, aby se z Řecka stal normální stát, především reformovat fungování státu, zlepšit výběr daní, snížit náklady sociálního státu, snížit obrovské množství regulací, které podvazují hospodářskou činnost, v podstatě k nule. Reformované Řecko zůstane v eurozóně a bude dobrým sousedem všech evropských států.

Druhou je na všechno toto se vykašlat, odejít z eurozóny, přijmout vlastní měnu. Nebude to tolik bolet, ale z Řecka, kolébky demokracie, vědy a umění, se stane malý nezajímavý stát, se stále kontinuálně devalvující měnou, nefungujícím státem, který bude postupně upadat, zaostávat. A za pár let bude Bulharsko, dnes nejchudší stát EU, bohatší než Řecko.

Druhá varianta se dnes jeví jako pravděpodobnější.

Ale evropští státníci by to neměli vzdávat a zkusit rozjásanou (nechápu proč jsou rozjásaní) Řeckou partu dotlačit na onu první trajektorii. Odpuštění dluhu, v podstatě nesplatitelného, by bylo dobrou odměnou. Navíc, pokud by to zatáhla EBC, bylo by to v podstatě tištění nekrytých peněz, a to by mohlo nepatrně zvýšit inflaci, na kterou tak úpěnlivě čeká ECB. Ale obě strany by asi měli ustoupit, Řekové velmi mnoho, v podstatě musí vybudovat stát úplně znova, ale i troika by měla ustoupit, třeba ve výši DPH na řeckých ostrovech, to je z pohledu celoevropského prkotina.

Držme vyjednávačům palce, ať to dobře skončí.

ALEŠ MÜLLER

A nyní to nejdůležitější. Kontrolní otázka: Jak je na tom Česká republika? Je spíše na té první trajektorii nebo na té druhé?

Odpověď: Na té druhé, protože kupříkladu schodek státního rozpočtu je vyšší než úroky, takže si půjčujeme jak na úroky, tak na provoz. A o regulaci podmínek podnikání raději ani nemluvme.  

Autor: Aleš Müller | pondělí 6.7.2015 23:27 | karma článku: 13,95 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Aleš Müller

Politické pitomosti kolem nás

13.6.2018 v 15:45 | Karma: 26,54

Aleš Müller

O Czexitu s černým humorem

7.2.2018 v 10:55 | Karma: 24,31

Aleš Müller

Praha Brno po D1, s humorem

26.10.2017 v 16:51 | Karma: 22,96